,
Web de RevoltaGlobal
Portada del sitio > Notícies > Internacional > Stop Mare Mortum fa un requeriment al Govern espanyol per l’incompliment

Stop Mare Mortum fa un requeriment al Govern espanyol per l’incompliment de les quotes d’arribada de refugiades

Martes 25 de abril de 2017

Todas las versiones de este artículo:

  • [Español]

 


Ver en línea : Web de la Directa

L’Estat espanyol ha donat asil a menys d’un cinc per cent de les persones que s’havia compromès a acollir davant la Unió Europea. El requeriment és el pas previ a l’obertura d’un procediment contenciós administratiu.

El Govern espanyol només ha reubicat, des del setembre del 2015, 1.030 persones refugiades de les 19.500 que es va comprometre a acollir davant la Unió Europea, el que significa que ha complit menys d’un cinc per cent de les seves obligacions. Les dades, publicades per la Comissió Europea, han servit a l’organització Stop Mare Mortum per presentar un requeriment davant el Govern espanyol per l’incompliment de les quotes d’arribada de refugiades provinents dels camps de Grècia i Itàlia. "L’Estat té l’obligació d’oferir places i executar-les, no és una qüestió voluntària: l’Estat hauria d’haver oferit places cada tres mesos fins al desembre del 2016 i ara cada mes fins a setembre del 2017", argumenten des de l’organització.

És el primer cop que la societat civil emprèn una acció així per desencallar la situació de les persones que cerquen refugi a Europa a través d’Itàlia i Grècia, tant en l’àmbit estatal com europeu. "La situació de totes aquestes persones i la inacció conscient del govern ens ha portat a iniciar aquestes accions legals perquè sigui la justícia la que faci acomplir al govern la llei que l’executiu de Rajoy no respecta", comentava la portaveu d’Stop Mare Mortum, Sònia Ros, en la presentació de la iniciativa aquest matí a Barcelona. En l’elaboració del requeriment també han participat membres de la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), com Rafael Calderon i advocats a títol individual, com Alexandre Peñalver i Isabel Baixeras.

En el document presentat a Madrid, s’exigeix "al president del Govern que adopti les disposicions i mesures oportunes que procedeixin a fi d’esmenar i corregir de manera immediata i urgent l’incompliment de l’obligació que tenia de reubicar efectivament" fins a un total d’unes 19.500 persones refugiades. Com explicava Baixeras, "l’escrit que presentem té inclosa una mesura cautelar perquè es compleixin les quotes d’arribada. Com segurament no es compliran, haurà de ser la justícia, en aquest cas la possibilitat que en un recurs contenciós i hagi també mesures cautelars preses pel mateix jutge, que obliguin a executar les quotes".

El requeriment és el pas previ a l’obertura d’un procediment contenciós administratiu. Des de la presentació del document, el passat 21 d’abril, el govern de Mariano Rajoy disposa ara de 3 mesos per donar resposta. En qualsevol dels casos -en el cas que no fos atès, pot ser denegat expressament o simplement no contestat- des de l’organització emprendrien el procediment judicial.

En el marc de la presentació del requeriment, durant la tarda s’ha celebrat l’acte Els drets de les persones refugiades. L’acció judicial com a suport a la protesta social a l’ICAB. A la taula, organitzada per la Comissió de Defensa del Col·legi, Stop Mare Mortum i l’Associació Advocats Europeus Demòcrates, han participat les advocades Anna Figueras, Pascale Taelman, Isabel Boixaderas i les integrants de Stop Mare Mortum, Sònia Ros i Toni Borell.


contacte revolta global contacte  |  contacte amb el webmaster webmaster  |  Seguir la vida del sitio RSS 2.0  |  tornar a dalt inici